SYARAT-SYARAT MASUK KE TINGKATAN 6

Posted: 4 May, 2009 in Umum

Berikut adalah syarat kemasukan ke Tingkatan 6 menurut Kementerian Pelajaran Malaysia :

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MASUK KE TINGKATAN ENAM BAWAH 2009

DI SEKOLAH MENENGAH HARIAN

Murid-murid dari sekolah kerajaan yang layak ditawarkan masuk ke Tingkatan  Enam Bawah 2009 hendaklah memenuhi tiga-tiga syarat berikut:

  1. Memperoleh  kepujian bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dalam peperiksaan SPM 2008
  2. (A) Untuk kemasukan ke jurusan KEMANUSIAAN, calon mesti memperolehi TIGA kepujian dan jumlah agregat tidak melebihi 8 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik .  Tiap-tiap satunya hendaklah daripada kumpulan yang berlainan dari kumpulan-kumpulan berikut:

KUMPULAN               MATA PELAJARAN

I                                Bahasa Melayu

II                                Bahasa Inggeris

III                               Kesusasteraan Melayu / Kesusasteraan   Inggeris

IV                              Sejarah

V                               Geografi / Pendidikan Seni Visual

VI                              Pendidikan Islam / Pendidikan Moral

VII                             Matematik / Matematik Tambahan

VIII                             Sains / Sains Tambahan

IX                              Salah Satu Mata Pelajaran Teknik / Vokasional / Mata Pelajaran Vokasional (MPV)

X                               Tasawwur Islam / Pendidikan Al Quran Dan AlSunnah / Pendidikan Syariah Islamiah

XI                              Bahasa Arab Tinggi / Bahasa Arab (Komunikasi) /Bahasa Cina / Bahasa Tamil

XII                             Sains Pertanian / Perdagangan / Prinsip Perakaunan / Ekonomi Asas / Ekonomi Rumah Tangga

/Pengetahuan Sains Sukan

Calon-calon yang memperolehi jumlah agregat 9 hingga 12 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik daripada TIGA kumpulan yang berlainan seperti tercatat dalam 2(A), layak ditawarkan ke Tingkatan Enam Bawah  dengan syarat terdapat kekosongan tempat di negeri berkenaan.

ATAU

(B) Untuk kemasukan ke jurusan SAINS, calon mesti memperoleh sekurang-kurangnya TIGA  kepujian dengan jumlah agregat yang tidak melebihi 18 unit. Tiap-tiap satunya hendaklah dalam kumpulan yang berlainan dari kumpulan-kumpulan berikut:

KUMPULAN                           MATA PELAJARAN

I                       Matematik / Matematik Tambahan

II                       Fizik

III                      Kimia

IV                     Biologi

V                      Lukisan Kejuruteraan/Pengajian Kejuruteraan Mekanikal /Pengajian Kejuruteraan Awam /Pengajian

Kejuruteraan Elektrik & Elektronik/ Rekacipta / Teknologi Kejuruteraan /Teknologi Maklumat / Pengajian

Agroteknologi / Pengurusan Makanan / Pengajian Pakaian.

3.   Bagi kedua-dua jurusan, umur calon mestilah tidak melebihi 20 tahun dan tidak kurang daripada 17 tahun pada 1

Januari 2009.

    Comments
    1. aryra says:

      klu xnk amik jurusn yg ditawarkn leh x?cntonye kmentrian tawrkn jurusn kmanusian tpi kite nk jurusn laen

      • sdary says:

        Kan ada 2 jurusan aje, kemanusiaan dan sains. Nak sains ke? Biasa kalau student sains masa spm, bila dapat buat kemanusiaan kat form 6, dia oranglah yang jadi cemerlang masa stpm. Cayalah

    2. wan says:

      leh tak tukar jurusan lain?misalnnye jurusan kemanusiaan nak ke sains?

    3. leya says:

      sya student sains gk tyme spm..tp dpt form 6 k’manusiaan.pa2 subjek dlm klas k’mnusiaan tu arhhh???..

      • sdary says:

        Untuk pelajar kemanusiaan ada subjek pengajian am, sejarah, pegurusan perniagaan, geografi , ada ekonomi juga dan lain-lain. Semua nya bergantung kepada apa yang ditawarkan di sekolah tersebut. Bagi yang dah tekad nak ke tingkatan 6, saya nasihatkan supaya ambil peluang ini sepenuhnya. Melalui pengalaman, pelajar kemanusiaan yang berasal daripada pelajar sains spm biasanya dapat melalui stpm kemanusiaan yang lebih cemerlang. Janji, belajar mengikut sistem, konsisten dan bersungguh-sungguh. Jika aktiviti sekolah dapat diikuti, belajar pun boleh konsisten, selalu membuat perbincangan, biasanya akan keluar sebagai pelajar yang lebih matang dan bersedia untuk ke U. Selamat berjaya….

    4. fieza says:

      nak tnya r, sy dpt twrn stpm kmanusiaan. I bdak sains, spm. So, mcmane ek subjek kmanusian? Nerves gx nie nk bljr.

      • sdary says:

        Relax, semuanya lebih mudah daripada chemistry, biology, physics and add math. But they need your passion, patience, consistency and good team work. Good luck!

    5. rianna says:

      saya umur 26 bolehkah saya memasuki tingkatan 6,ada tahap umur untuk memasuki sekolah balik?

      • sdary says:

        Dah terlebih umur. Syarat umur tingkatan 6 ialah tidak lebih daripada 20 tahun dan tidak kurang daripada 17 tahun.

    6. rianna says:

      ada tahap umur untuk memasuki sekolah balik atAU boleh buat ulangan spm saya tak tahu tolonglah saya

      • sdary says:

        Anda boleh duduki spm semula sebagai calon persendirian. Tapi untuk tahun ini tarikh pendaftaran telah pun lepas. Sila rujuk ke Jabatan Pelajaran Negeri. Di sanalah anda perlu lakukan pendaftaran sebagai calon persendirian.

    7. nazreen naim says:

      klo daftar skang dapat tak??
      da lmbatkn??

    8. jannah xD says:

      hyehye.
      klu kite dpt jurusan sains then nak tukar ke jurusan kemanusiaan bole x?😀

      • sdary says:

        Biasanya boleh. Tetapi tentu awak akan dinasihatkan untuk berada di jurusan sains juga, sebab awak layak… Untuk pertukaran, mesti berurusan dengan sekolah tempat awak mendaftar. Selamat mencuba.

        • confused :p says:

          ouh.camtu ea.tp klu kes syer la ckp2 mkn je utk berada dlm jurusan sains tue.tp cikgu kat skola tue nasihatkan syer amik/tukar kepada jurusan kemanusiaan sbb takut syer xbole bawa.:( camne ye?

        • sdary says:

          Dear, akhirnya semuanya bergantung kepada apa yang awak sendidi hendak. Walaupun ckup2 makan, awak layak. bukan senang nak cari budak yang layak buat sains. Tapi memang betullah, awak kena ada keinginan sendiri yang sangat besar untuk teruskan perjuangan di bidang sains. Kadang2 awak tak terfikir ke, result tu jadi cukup2 makan kerana awak tak cukup usaha masa belajar dulu?

          Bukan apa, biasanya pelajar SPM belu cukup matang. Dulu tak terasa sukarnya hidup. Bila pelajar dah cuti lama, kerja main2 jadi cashier kat mana2 ke, baru terasa susah. Kalau dengan SPM je nak kerja, kena duduk bawah telunjuk orang sahaja. Kalau bekerja kat shopping complex tu, nak duduk pun tak sempat. Berapa RM boleh dapat. Makan sorang cukuplah, tapi untuk masa depan, kesian tak diri?

          So, kalau ada peluang, mesti belajar. Tanam cita2 mesti satu hari nanti awak yang akan buka peluang supaya dapat beri kerja kepada orang lain. Jadi Boss, buka syarikat sendiri, kena berfikiran besar, orang putih kata THINK BIG. Kalau sungguh2 belajar, tolak tepi apa orang lain cakap, sungguh2 ambil peluang. Dari cukup2 makan, boleh jadi gemilang dan terbilang. Awak ingat orang dapat 17A, 22A dan sebagainya, pandai sangat ke? Kalau tak usaha…. 1A pun tak dapat. Kalau bukan keinginan yang besar untuk mengubah diri, bagaimana Tuhan nak ubah.

          So, nasihat saya, baik awak buat solat istikhorah dulu. Mintak Allah beri petunjuk apa yang lebih baik untuk awak. Lepas tu apa pun pilihan awak, tentu akan mudah, sebab Allah mesti tolong. Amacam sekarang? Makin confuse?

        • mila af 20 says:

          saya bukannya pelajar sains.awak silap hantar ke?ni org lain la..this is mila not confuse…da..da..da..da..

    9. mila af 20 says:

      betul ke form 6 hanya membuang masa?saya mempunyai 2hati…nak masuk ke,tak nak masuk ni?tolong la..camna ni??

      • sdary says:

        Hai Mila,
        yang buang masa ialah orang yang tak usaha. Bila awak buat sungguh2, peluang awak masuk U sama je dengan peluang budak2 yang buat asasi atau program pra U yang lain. Yang buang masa bukan program tu, tapi budak2 yang malas. Tahniah sebab awak ada 2 hati, lebih dari orang lain.

    10. kit says:

      errr….
      blhku tanya x…?
      klau ku sekarang masih nak lagi masuk form 6 blh x?😦

    11. yna says:

      klau seseorg tu dibuang dr matriks,dia nk daftar masuk tingkatan 6 pd thun hdapan dgn bdk2 spm 2009 boleh ke?

    12. yna says:

      klu seseorg itu dibuang matrik,dia nak daftar msuk tingkatan 6 pd thun hdapan sma dgn bdk2 spm 2009 boleh ke?tanpa daftar sbgai calon persendirian..macam nak sambung form 6 kt sekolah mner

      • sdary says:

        yna, soalan ini sangat sesuai jika dirujukkan kepada orang yang lebih berhak. Sila rujuk kepada Jabatan Pelajaran Negeri yang terdekat.

    13. yna says:

      salam..saya nk tanya,kalau saya ni lepasan spm 2008,tapi saya nak masuk form 6 pada tahun 2010 boleh tak?

    14. yna says:

      ye ke?tp sblum ni ade x yg umo x lebih dari 20 thn masuk form 6 kat sekolah bkn sbagai calon prsendirian?

    15. kathelene says:

      jika saya dpt bm6c, mm1a ,bc2a boleh masuk form 6 ke? saya cuma mahu pastikan.

    16. fun says:

      sekarang tidak lagi guna A1 A1…but guna A+A-…jadi adakah sistem 18 pt akan terus digunakan???

    17. leha says:

      saya sudah berumur 27 tahun. Boleh tak saya nak ambil stpm persendirian.brapa umur maksimum untuk ambil persendirian.

      • sdary says:

        Tidaklah saya tahu. Hubungi Jabatan pelajaran terdekat. Tapi saya cadangkan awak terus apply belajar di OUM sahaja. Open University Malaysia, http://www.oum.edu.my. Biasanya kalau lulus SPM, ada pengalaman kerja, boleh sahaja sambung belajar. Kalau dapat buat sijil atau diploma tentu lebih sesuai, sebaba belajarnya secara part time. Pergi belajar hanya pada hujung minggu. Selamat Berjaya!

    18. Lan says:

      saye nk enter f6 tahun dpan, sye nak tau, ape yang sye kne buat selepas sahaja sye dpt sijil spm.step by step.

    19. yem says:

      hai,.
      saye sedang tunggu result SPM..
      saye ade beberapa soalan,,harap anda balas..
      1. perlukah saya mmbawa ibu bapa semasa memohon ke tingkatan 6.??
      2. bilakah saya boleh membuat permohonan ke tingkatan 6.??
      3. saya takut terlepas tarikh yg ditetapkan untuk mmbuat permohonan dan mendaftar..
      ini email saya: yem_hayley@yahoo.com
      harap maklum balas,,terima kasih

      • sdary says:

        Sila balik ke sekolah asal, tanya kaunselor untuk makluman terkini. yang ini tiada siapa orang lain boleh tolong. Semua makluman akan disampaikan melalui kaunselor. harap maklum. Dan sila maklum juga, bahawa sdary bukan kaunter pertanyaan untuk tingkatan 6.

      • Lan says:

        dah besa lah…tak yah bawak sesape pon…

    20. RIZAL says:

      SAYA DAH 28 TAHUN….KAT MANA SAYA BOLEH AMBIK STPM?????

    21. mira says:

      salam..result kemasukan stpm 2010 keluar bila??mna yg lebih baik stpm ke or ipta??pening2..

    22. Hazlan says:

      askom…tahun nih lower 6 punye pemberitahuan kemasukan umum bile…betol ke sekrg dah gune sistem baru..contoh nye dah tak belajar kat sekolah dah…harp2 tak betol lah sbab saye suke giler sekolah…

      • sdary says:

        eloklah kalau suka sekolah. Gi tanya kat cikgu kaunselor sekolah di mana awak ambil SPM. Nanti dia maklumkan.

    23. Hazlan says:

      okok…

    24. Hazlan says:

      tak sba nak belajar n pakai uniform balik..btw uniform f6 cam bse je kan..cume kasut hitam je kan…or lain…

    25. keah says:

      salam.. .maaf..bleh x sy nk tau…semua sbjek yg perlu diambil kat f6 nnti?? .senaraikan tau??.k,salam…

    26. Hazlan says:

      is that true that lower six will start on 10th may… but some say…all school in johore start on 12th may?…what to do if i got all the requirements to enroll f6 but my name is not in the f6 list…

    27. san says:

      adakah BM mesti mendapat kepujian utk kemasukan ke stpm???bolehke subjek ini diulangi/diambil semula utk masuk ke f6??

      • hazlan says:

        bm mesti kredit klau nak enter tingkatan enam…kalau tak kredit kene ulang bm semula di sekolah asal sebagai calon sekolah atau calon persendirian…awk dah cube check form 6 dah hari nih…(kalau awk calon spm)…

    28. i_girl says:

      bleh bgtau y tntang juruan kemanusiaan………………………………….

    29. Hazlan says:

      subjek yg diambil oleh student kemanusiaan ialah…pengajian am, sejarah, geografi. MUET, Seni, Ekonomi, Perdagangan, akaun, bm, pengajian perniagaan dan komputer…tu je yg saye tau…congrats dpt form 6..sye dpt gak…goof luck in study…oh my god..nape saye yg jawab kan nih..tak pe lah tolong SDARY…yabg sentiase sibok…SDARY kalau slah tolong betol kan..btw amek 4/5 subjek jew…

    30. jack says:

      mana satu sekolah baik di miri untuk belajar tingkatan6?bolehkah saya tukar sains tream ke art stream?

    31. jack says:

      macam mana tukar?

    32. argh says:

      aq kna bri kmanusiaan, dlu aq sains.. Rasenye bsar ke pluang 4 me 2 b allowed 2 change 2 sains? which i’m strongly mahukannya.. Btul gak kmanusiaan lgi kurang susah, tpi bla rnung2 dlm keheningan. Amat syg 2 thn brsma ngan sains.

    33. budak confuse says:

      eemm..mslah sy kn cg..sy pnye result spm boleh la ckup2 makn je tp bi sy xok n teruk sbb 2 taun kt sek cg bi xajar kami..then skrg sy da png nk pkir kn kt mn yg harus sy tuju tuk mse dpn sy..sy ingt nk msk form 6.. tp layak ke sy nk msk form6?sempat ke lagi?.sy da rmai tnye org msing2 xtaw cmne..ke sy kene ulang paper bi tuk cover blik utk bg sy sng nk msk mn2..sy da pning n kecewa sume de..eemmm.. boleh tlg sy x???

    34. budak confuse says:

      sy nk bincang gn cg boleh x bile cg free? cg amek ym sy..kte ym boleh???plzzzzzzzz…..sy perlukan person tuk sy brbincang…

      • sdary says:

        jangan confuse Vanilla. Saya nasihatkan agar awak pergi berjumpa dgn kaunselor sekolah. Tentu ada jalan keluar. Sama ada merayu utk form 6 atau yg lain2. Bumi ini luas, rezeki ada di mana2, tapi rezeki itu harus dicari dan diusahakan sayang!

    35. budak confuse says:

      thanx…sy klu boleh nk sgt smbg blaja…tp?emmm…sedih la ble pkir blik!!anywy thanx bantu sy..😦

    36. nina says:

      nk tnye bole ke kalo tuka jurusan? sy dpt kemanusiaan tp nk tukar jurusan sains..cmne???plisss bgtao

      • Hazlan says:

        slalu nyer dari kemanusian nk ke sains susah sikit nak appeal…sbab kementerian dah letakkan awak kat tempat yg awak memang layak…mungkin awak tak memenuhi syarat untuk nak enter sains…tapi dari sains nak tuka kemanusian senang jer..saye doakan awk berjaya…saye pon dulu spm sains…tapi f6 dpt kem…tapi memang saye nak enter kem pon….less tension…hehehe…

    37. LISA says:

      nak tanye…kalo nak amek stpm ni ade had umur jugak ???kalo umur 20 ke atas boleh ke???

    38. afif says:

      nak masuk form6 kan?kena uat pmohonan ke ap?or memg kerajaan plh?

    39. Lan says:

      tp kalau tak dpt bleh mohon..pada bulan 5 lepas…sekarang tak bleh dah…

    40. ej says:

      nk tnye..
      kalau umur da 19 thun dpn,, nk masuk form 6 sempat lg kew?
      diterime lg kew??

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s