Kesibukan? Jangan sampai ia melupakan….

Posted: 15 April, 2009 in Umum

Pelajar-pelajar SDARY yang dikasihi,

Sepanjang bulan ini, SDARY memang sangat sibuk dengan pelbagai program yang telah diaturkan.  Dari minggu sains, diikuti Minggu Bahasa, Minggu Pusat Sumber dan akhir April Minggu Teknik dan Vokasional. Tambahan pula mulai 16 April sehingga 19 April SDARY akan menjadi tuan rumah bagi pertandingan sofbol Daerah Johor Bahru.

Setiap petang ramai pelajar yang pulang lewat. Selain menghadiri kelas tambahan, pelajar juga sibuk dengan pelbagai aktiviti antaranya kawat, bola sepak dan ragbi.  Ramai juga yang sibuk dengan aktiviti Minggu Bahasa.  Namun begitu jangan sampai para pelajar melupakan tujuan terpenting yang menjadikan pelajar hadir bersekolah.  Perkara yang semestinya berlaku, mesti dipastikan berlaku iaitu tanggungjawab untuk belajar, memahami pengajaran dan melaksanakan perkara baik yang diperolehi di dalam pengajaran dan pembelajaran.

Kebimbangan pihak pentadbiran dan guru-guru sememangnya berasas. Apa kan tidaknya,  budaya membaca di kalangan pelajar belum cukup mantap.  Sukar untuk mendapatkan pelajar yang sanggup membaca buku sambil bertugas mengawas tempat-tempat tertentu. Segelintir pelajar tidak pulang awal, tetapi hanya berbual kosong di sekitar sekolah.  Keadaan ini amat merugikan.  SIAPA YANG RUGI?

Demi masa

Sesungguhnya manusia berada di dalam kerugian

Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh.

Nasihat menasihati ke arah kebenaran

Nasihat menasihati ke arah kesabaran


Sekali lagi? SIAPA YANG RUGI?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s