SEMAKAN KEPUTUSAN KEMASUKAN PELAJAR KE TINGKATAN ENAM BAWAH

Posted: 7 April, 2009 in Umum

1) Semakan keputusan kemasukan pelajar ke Tingkatan Enam Bawah di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia (klik di sini) pada 8 Mei 2009.

2) Pendaftaran pelajar ke Tingkatan Enam Bawah 2009, pada 11 Mei 2009.

Comments
  1. AMEERAHANIES says:

    CAMNE NAK THU KITE DPAT MSUK TINGKATAN ENAM ???

    • sdary says:

      Pergi ke alamat yang di ‘link’kan, carilah kemasukan ke tingkatan 6. Masukkan angka giliran spm atau no kp sebagaimana diminta. Samalah juga sepertimana mengetahui keputusan kemasukan-kemasukan lain ie kemasukan ke asrama atau ke Universiti. Insyaallah anda akan dapat keputusannya.

      Bagaimana pun biasanya, keputusan ke ting 6, juga akan di hantar ke sekolah, boleh juga dibuat semakan dengan kaunselor SDARY (jika anda pelajar SDARY) iaitu semakan melalui Pn Raha Mohamed.

  2. MASTURAH says:

    Macam mana kalau tak dapat? Semua orang mesti dapat ke?

    • sdary says:

      Kalau cukup syaratnya, biasanya dapat. Kalau tak dapat juga, jumpa lah kaunselor, tanya bagaimana nak membuat rayuan. Semoga awak berjaya mendapat tempat, sekiranya itu yang awak inginkan. Selamat maju jaya.

    • leethian says:

      xd lar sume dpt ,klaw sume gagal,xdpt lar msuk form 6 lar….

  3. MEROLYN says:

    boleh kah kita mendaftar ke tingkatan enam bawah lewat dari tarikh yang di tetapkan?

    • sdary says:

      SDARY tidak menawarkan tingkatan 6 dan tidak berhak membuat pernyataan sama ada boleh atau tidak. Sebaiknya merujuklah kepada yang lebih berhak. Mungkin saudari boleh rujuk kepada website PPD Johor Bahru melalui link ini

      Bagaimana pun, pelajar yang mendaftar mengikut masa yang ditetapkan, menunjukkan kesungguhan seorang pelajar dan penghargaan terhadap peluang menyambung pelajaran, tidak kira sebesar mana pun masalah yang terpaksa seseorang itu tempuhi. Biasanya pelajar seperti ini akan berjaya dengan cemerlang.

  4. hayy91 says:

    huhu..
    X sangka jumpa tmp ni,,
    makin fikir sal form 6 makin rasa nak masuk,,
    aq X nak masuk matrik terus,,
    form 6 lebih cepat nak ambil deegre-kalau result stpm bagus,,
    kelas dgn plj sikit jauh lebih baik,leh tumpukan perhatian kat cikgu,,X bising sgt,
    leh relex2 gak time ptg,,
    cuma form 6 org pandang rendah je,,tu la org X suka masuk tu..
    biasa nya plj bumiputra yg dpt atlease 1A pun terus gi matrik..yg tinggal kat sekolah plj bumiputra yg X de A @ result sederhana je..
    plj cina mungkin ramai lagi sbb diorg X de keistimewaan cam org bumiputra..walaupun cina ada bbrp A dlm spm diorg kena gak duk form 6..kesian gak,,
    tapi best gak,kalau ada chiness yg smart2 kat sekolah ,,X lah boring sgt form 6..
    apa pun form 6 susah @ senang ,@ gi matrik @ poli semua tu leh jadi susah @ senang-yg penting usaha..then rezeki tu ada lepas kita usaha,,
    harap2 leh masuk form 6 dgn geng2 lama,,
    hehe..
    tapi diorg kat PLKN tu,,
    cam mane nak daftar form 6 ,kalau diorg lambat daftar leh ke?
    ada seorg kawan chiness aq masih kat PLKN,,
    hari tu X sempat nak bgtau die sal semakan kemasukan form 6..adeh..
    wasalam~ :)

    • hafiza suraya says:

      sape ckap budak yg masuk form 6 sbb result dieorg yg xde “A” or xbgus!!!!
      sebenarnya yg msuk form 6 ni budak2 ni result bgus2..
      lebih better dari budak yg g matrix or u…
      aku ada sorang akak angakat,dia dak ex-form 6,dia pilih form 6 wlupun die dpat uitm bab die rasa form 6 ni jimat masa..
      n aku sendiri pon camtu gak..huhuhuhuhu………………….

      • hafiza suraya says:

        tgk dah xbetul dah aku taip..”angkat”

      • ashley says:

        hye~
        i’m new here……
        sya f6 skrang tp sya x fhm laa mksud Pra-U 2….sya tnya kt cgu hl 2 n diaorang ckp Pra-u 2 sblh kaki dh msk kat U.btl kew???Sya x nk laa pkra yg sma brlku msa sya f5 dlu…sya dpt rslt yang baik tp x dpt apa2 twaran,,,,,,,sdgkn kwn2 lain yg dpt rslt yg krg dpd sya pnya dpt msk U.

    • John says:

      Tahu tak, keistimewaan form 6 ialah –

      -Ianya diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universiti di serata dunia.

      -Dengan sijil STPM pun sudah boleh bekerja dengan kerajaan mahupun swasta. Syaratnya dapat 4 prinsipal atau 3 prinsipal 2 subsid mana-mana yang terpakai berdasarkan prinsipal terendah.

      -Kiraan pointer STPM berdasarkan campur kesemua pointer subjek diambil bahagi dengan 4 sahaja. Kalau dapat 3.00 ke atas tu kira ok la tuu.Pointer nak masuk universiti guna STPM ni tak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma dan sebagainya kerana taraf akademiknya sangat hampir dengan universiti. Orang cakap sebelah kaki kat u kalau masuk form six ni. Itu sebab subjeknya walaupun ambil 4 atau 5 subjek bebannya lagi susah kerana perlu belajar sangat mendalam dalam setiap subjek malah ada budak matrikulasi pun belum tentu dapat skor bila jawab soalan STPM ni.

      -Setiap sujbek majoriti kena ambil 4 kertas atau bahagian bergantung ikut subjek laaa.
      Sastera pun susah, sains pun susah. Dikatakan peperiksaan top 5 tersusah di dunia, entahlah… tapi kualiti sijil STPM nie bertaraf diploma di jabatan kerajaan sekarang nie. Maksudnya boleh cuba mintak jawatan bertaraf diploma di jabatan kerajaan spa.gov.my… layari laman web ni, Semua jawatan diploma boleh cuba ambil.

      -Setiap subjek lulus prinsipal akan dapat taraf Advanced Level (setaraf A-Level) Cambridge, UK, power tuuuuuu… Taraf A-Level ni sangat tinggi tau, diploma pun belum bertaraf A-Level lagi tau, STPM dah ada daaa.

      -Berdasarkan pengalaman taraf soalannya sama kualiti dengan soalan peperiksaan luar negara Cambridge GCE A-Level… setaraf tu… yang diambil oleh kebanyakan budak omputih luar negara untuk masuk universiti.

      -Di luar negara STPM digelar Senior Cambridge, SPM – Junior Cambrige.. kekadang High School Certificate(HSC), High School Diploma di US.

      -STPM ni sebenarnya peperiksaan University Cambridge kemudian diadakan di IPTA kita. A

      -Lagi satu STPM ni laku jugak kat luar negara boleh cari makan dan lanjutkan pelajaran terkenal seluruh dunia. Kelayakan STPM ni bertaraf dunia tau

      • billa says:

        tpii fom six ni bnyk membace kn..mcm ne nk hafal bnyk sangat kene hafal tu..
        dah la sy ni sush nk hafal..ade tips x?

    • leethian says:

      hahaha…tahu pon ad jgk chinese yg hebat2 msuk frm6…thanx pujian lor…tp pe nk wat ?mmglah ditkdirkan gitu xlh “istimewa” mcm bumiptra.,,,hee

  5. fatin thaniah says:

    siapa yang layak ke tingkatan enam?
    nk msuk tingkatan enam kena apply jgk ka sblum ni di mana2 laman web kementerian pendidikan?

  6. yeesan says:

    hey, i have a question here. when does the class commence?

    thanks.

  7. hayy91 says:

    ehm..
    nak gi form 6 ,,biasa nya depent pd result SPM korang ..
    diorg ada level utk org bleh gi form 6,,
    kalau yg ada subj gagal diorg X bagi masuk la..
    and..
    diorg cuma keluarkan nama2 form 6 jika plj tu X mohon apa2 ke matrik,poli cam 2..
    kalau result ok cth-semua kredit,,then korang X mohon mana2 tapi nama X de gak,,
    so ..tanya cikgu cam mana nak mohon la..

    kalau diorg X bg masuk form 6 juga..bleh bawa parent korang juga,,
    kalau diorg X bg juga,,
    bleh korang bawa geng2 korang belasah siapa dalang yg X bagi korang masuk form 6 tu..
    hehe..gurau je..

    asalkan result ok grenty bleh sambung form 6 ,,insyallah..doa2 juga ,,
    rezeki tu ada dimana2 bila kita usaha,,
    yg penting cuba dan X putus asa dlm hidup ni
    jom kita berlayar di bumi yg fana ni,,
    jgn lupa akhirat..
    bila kita kejar dunia,dunia lari meninggalkan kita..
    tapi..
    bila kita kejar akhirat,dunia pula yg mengejar kita balik..
    cari rezeki,,
    yg jadi fakir krn kefakiran bleh menyebabkan
    kita kpd kekufuran..
    wasalam ~ :)

    • gurlz..91 says:

      Nk dngr cter x?ak ngah kusut gler nie…mle2 memg da semangt gler ar nk amek stam,last2 borng stam ak plak problem…ckgu pon wat x tau je..ak pon da fed up ar,mybe mse dpn aku bkn kt stam kot…pas 2,ak mohon ar ipta..x dpt gk..wat rayuan pon x dpt gk..yela,ak phm result ak bkn cntik pon..tp,bleh la…hehehe,last2 ak t’pkr plak nk amek stpm..tp,da lmbt la..bleh lg ke kalo nk msuk nie?ak da semangt gler nk amek ni..bnyk azam ak da,hehehe

      • sdary says:

        Awak ni macam nak kongsi cerita sedih je. Tapi takpelah, saya dengari. Tarikh rayuan tingkatan 6 memang dah tutup. Tak tahulah kalau nasib awak baik pulak ada orang nak terima rayuan lagi. Apa salah nya mencuba. Kalau saya jadi awak, hati semangat nak belajar, saya redah aje, cuba pergi pejabat pelajaran ke, jabatan pelajaran ke…cuba tanya tentu tak salah. Macamana pun awak kena cekalkan hati kalau jawapan yang awak terima mengguris perasaan awak. Saya yakin jika awak bersungguh2, Allah tentu dengar doa awak. Pastikan anda memohon kepadaNya.

  8. hayy91 says:

    ehm..
    kefakiran bleh menybbn kita kpd kekufuran*

  9. hashim says:

    kalo sy dapat chemi c6,physics c5,bio c5,math c5..
    dapat ke sy msk aliran sains ni??….
    risau lh

  10. who knoWs?? says:

    hm…matric,university or form six???
    please tell me which one is good…

    • sdary says:

      which is good or better, depends on you. If you’re a muslim, I suggest you do the Istikhorah prayer…

  11. who knoWs?? says:

    I think that I want to proceed with diploma and then taking degree slowly…frankly speaking,in sequences…after diploma,I’m taking degree…although it may took a long time,but never mind…hehe..just kidding..
    maybe I take form six…who knoWs???hehe…or should I take matric…?
    which one you think is better???

  12. kim says:

    untuk masuk f6, adakah kite perlu apply macam nak masuk ipta ? saya tengah stress nie sb saya ada mohon matriks and ipta.. tp x da pun. habuk pun x der. sedngkan result saya 5a1,3a2,1b3 n 1b4.. aduh.. please help me..

    • sdary says:

      Janganlah risau sangat. Yang penting ada keinginan nak belajar. Rezeki ada di mana2. Tidak kurang orang yang berjaya cemerlang dalam hidup, dengan melalui tingkatan 6 dahulu. Dengan itu fikiran menjadi lebih matang apabila menerima tawaran ke U kelak. Ting 6 pun sekaranng ni sudah di ‘upgrade’ menjadi pra U yang lebih baik. Pengurusan yang lebih baik berbanding yang lepas-lepas. Berdoalah. Jangan putus harapan.

    • hayy91 says:

      huhu..
      pandai ko kim..
      grenty leh main form 6,,
      ko boleh relex makan kacang sambil2 main game komputer..
      hehe..

  13. mieza jb says:

    mcm mane nk tau kite dpt f.6…
    and mcm mane nk mohon??
    adakah f.6 ni dpt bile kite xdpt masok mane2..
    mksudnyer U ke..matrik k.. poli ke..??
    ataupun f.6 ni memang sume org dpt…atau cume bergntung pada diri sendiri jer untuk terima??

  14. CHENG says:

    is it all school also will start for lower 6 in a same day?and if we want to change school,need prepare what document?

    • sdary says:

      Just bring all your documents on the 11th May. Usually, people go to school in their uniform, undergo the registration process and as usual…the orientation.

  15. CHENG says:

    my secondary school at kelantan,but now i want to change from kelantan to kl.so i direct go to that KL school or i need to go back to my previous school to make the change school process??

  16. van dann says:

    ehmm…
    setahu sy syarat msuk form 6…msti ada 3 sbjk tbaik tmasuk BM dan mrkh krdit x lbh dr 9 d semenanjung manakala d sabah x lbh dr 12…sbg cnth rslt sy BM A2 SNS B3 GEO B4…suma mrkh kdt sy 9…n lyk msk form 6…
    sekira ny lbh…bleh mohon rayuan..
    thanx”””

  17. hayy91 says:

    ramai gak org nerves cam aq rupa nya..
    haha..
    5 hari lagi sbl 8 mei..
    wakaka..

  18. nana says:

    lambat rse ny nak tgu 6 mei ni . sy dgr kemasukan f6 dah masuk check dah . mne 1 ni .

    • sdary says:

      Tengok dulu syarat masuk form 6 pada post hari ini. Insyaallah, salah satu sama ada syarat ke aliran kemanusiaan atau sains tentu akan dipenuhi. Sabar. Ada rezeki takkan ke mana. Yang penting jangan putus asa. Anggap kalau masuk T6, macam masuk U. No hal la beb! So, Good luck everyone….!

  19. van dann says:

    esok dah 6 Mei

  20. sherah confuse says:

    lau keputusan spm

    bm 3b
    agama 4b
    b.inggeris 5c
    sains 5c
    pendidikan seni visual 5c
    perdagangan 7d
    maths 7d
    sejarah 9g

    adekah sye ade peluang ke f6??sbb sye gagal dlm sejarah..

  21. CHENG says:

    i had know the answer,i can go.
    so is it i need to go back to my previous school to make the change school proceduce??

  22. sdary says:

    Cheng, usually the student goes to the school where he is offered to enrol as the form 6 student first. Then only he submit the application to change his school to a new school, just like the normal procedure. The condition is, you must get the offer first.

  23. Itzme says:

    hmmm sdary , may i ask? What does kepujian means in the syaratx2 pg – -

    Kepujian – C5/C6?

    Nid at least 3 Credit to get tawaran to F6?

  24. hUjan says:

    hai..gud luck sume ek..

  25. nor says:

    rini dh 6 mei..jom le kter rmai2 g check fom6

  26. eika says:

    saya boleh ka masuk f6???
    sebab result saya teruk…
    kalau buat rayuan belum tentu dapat ka?atau pun memang akan dapat…
    surat rayuan kena ambil di sekolah ka????

    • sdary says:

      Sila pergi ke sekolah lama, jumpa kaunselor. Semua kaunselor telah diberi taklimat pagi tadi dan mereka juga mendapa senarai pelajar yang berjaya ke ting 6. Tetapi untuk ketahui sekolah mana anda dapat, perlu semak online dan cetak surat tawaran online sendiri.

    • fara says:

      saya nk mx surt twrn tingkatan6 blh lg x?

  27. wanda says:

    goodluck for all candidate form6…da x ley men2 cm spm…dlu…

  28. un91 says:

    nak tanyerrr ni…..law kite dpt aliran sains,tapi nak tukor g amek aliran len cam ne….??????

    • sdary says:

      Amek? ya… nasihat saya, jangan bersongel2 dulu. Nak belajar, pergi dulu. Sains atau tidak, atur lah kemudian.

  29. arief91 says:

    Salam,sya dpt twrn msuk f6 aliran sc.
    pe sbjk2 yng bkl sy tempuhi ti,still bio physcs n chmstry ag ke in stpm ti??
    lg stu,rumah sy jauh dri sek yng dtwrkan,bleh ke sy pindh tmpt yg bkl sy stdy ti b’hmpirn ngn umh sy yg ada gk alirn sc

  30. sdary says:

    Antara subjek adalah matematik(ada 2), kimia/fizik, Bio. Pengajian Am.

    Soalnya, nak sekolah lagi ke tidak?

    Jangan macam2 dulu, kalau nak sekolah, pergilah daftar. Soal tukar dan sebagainya, hadapilah kemudian, yang penting anda berjaya ditempatkan ke Ting 6, bukan semua orang dapat tau!

    • hayy91 says:

      hoho,,
      btolo2..
      pergi je daftar kat sklh yg ditmp kan ,,
      lepas dan 2-3 hari baru la buka hal2 tukar sklh @ aliran ..
      hoho..
      tapi sklh sy dekat dgn rumah ,,
      hoho

  31. mazni says:

    ni nak tanya camna nak tau penempatan pelajar f6?

  32. arief91 says:

    ok,sy kn dftr dlu..thnkz alot tas nsht 2

  33. gurl ask... says:

    hye…sya nk tny…sy dh tgok f.6 kt
    on9…sy pat jurusan kemanusiaan…tp tmptye xdiberitahu…..
    mcm mne sy nk tau d’mne sekolah yg akn sy d’tmptkn?????ari isnin dh kne dftr..
    boleh ker dftr lewat????

    • sdary says:

      Go back to your old school and meet your counsellor. Tell him/her your problem. He/She knows how to help you.

  34. eyra says:

    askum..klau sye dh trlepas tarikh pndftaran 2 cmne? n cne klau sye nk tkar skolah..sye skang k jb tp dpt twrn kt smk tun mamat tangkak..sye mmg nk sgt smbg blja kt form 6..n last skali mne skolah yg trdekat dgn skolah sdary yg ade tingkatan 6?

    • sdary says:

      Hubungi kaunselor di sekolah lama, tempat anda ambil spm. Sekolah terdekat SDARY adalah Tasek Utara, tapi tawaran bukan berdasarkan dekat rumah atau jauh dari rumah. Kebanyakan pelajar SDARY ditawarkan ke SAB atau SSI, ada juga ke SIGS.

  35. kin says:

    hai..saya telah mendapat tawaran matrikulasi namun saya telah menolak tawaran tersebut dan memohon ke tingkatan 6 jumaat lepas(8 mei).saya nak tahu keputusan permohonan tersebut bila nak keluar?

  36. hadzel says:

    NAK TANYER, GURU SAYE SURU TNGOK KAT INTERNET, BORANG NAK TUKAR JURUSAN DARI SAINS KE KEMANUSIAAN, KAT MANE NAK CARI EK!! CEPAT, BESOK DAH NAK HANTAR DAH.

    • sdary says:

      Awak ni teruk betullah, mintak tolong paksa2 pulak. Cari dekat gooooogle, taip aje ‘tukar jurusan tingkatan 6′, then tekan enter, keluarlah senarai borang T6BKK.doc sebagai dokumen paling atas lagi. Dah cukup?

      • idaniey says:

        sy dh dpt brang tkar jrusan 2..tpi mslahny,brang 2 nk send kt mne??????tlong…

    • sdary says:

      Jangan mendesak beb! Ini bukan khidmat pelanggan punya site. Lebih baik awak cari di website kementerian pelajaran…kalau adalah…

      • hayy91 says:

        haha..
        lawak la,,
        kalau la die bersabar sikit,
        pasti kemelangan ni X berlaku,
        haha,,gurau je-
        haha,
        tanya la dgn guru konseling cukup..
        kalau cikgu 2 X tau gak,
        cari la cikgu tadika dulu sbb semua soalan mesti ada jawapan,
        cuma perlu cari je,
        jika tidak kembali pd allah utk mendpt jwp nya..

  37. kin says:

    adakah saya gerenti dapat masuk form 6 atau ada possibility tak dapat?

    • sdary says:

      Oh Dear!, Gerenti tu kerja Tuhan, tidak dapat bergantung kepada pendapat saya di SDARY. Sebaiknya teruslah dapatkan daripada Pej. Pelajaran Daerah terdekat. Kalau tawaran ke matriks boleh dapat, tentu ada kelayakan ke Ting 6 yang mencukupi. By the way, ingin jugak saya tahu, kenapa tak pergi matriks? Boleh share? Setahu saya, ke matriks dapat elaun, seribu lebih satu semester. Yuran kerajaan bayar. Kena modal bayar 2 ratus lebih pun dah termasuk bayaran yuran MUET yang tetap kena dibayar semasa tingkatan 6. Bukan gitu ke? Tapi, kalau tak boleh share takpelah….

      • kin says:

        sebab saya tak dibenarkan oleh ibu bapa saya pergi ke labuan.dia orang tak bagi sebab kesihatan saya.dulu masa pohon dia orang kasi pergi.tapi sebulan sebelum spm kesihatan tak berapa ok.dalam sebulan selalu sangat sakit teruk.i wish i could go tapi saya tak nak orang tua risau.bila dah sakit tu i’m really weak.kalau ikutkan hati saya nak tukar dengan student yang tak dapat matrik supaya dia orang dapat pergi.btw,thanks for answering my question.

      • sdary says:

        Tak pa kalau macam tu. Tentu ada hikmahnya. Untuk orang taat kepada ibu bapa, tentu ada ganjaran di sisi Allah. Awak bersabarlah, btw awak dah isi borang T6BKK untuk rayuan tingkatan 6 tu? Saya harap awak dah isi. Tinggal tunggu keputusan aja. Belajar dekat dengan oranng tua sebenarnya paling best. Semua keperluan ibu bapa faham dan nampak, berbanding jauh, orang fikir mungkin lebih bebas. Tapi kita pun bukan lama sangat dapat bernaung dengan mereka. Semasa masih ada ni, gunakanlah peluang yang Allah beri. Saya doakan awak dapat masuk Tingkatan 6 dan awak dapat kejayaan cemerlang. Jangan susah2 hati. Allah Maha Tahu apa yang lebih baik untuk kita. Bye.

      • kin says:

        Thanks.u made me feel better.pegawai kat jpn cakap saya tak perlu isi borang tu.cuma perlu tulis surat tentang kes saya tu dan hantar kat dia orang.saya dah hantar jumaaat lepas.sekarang tunggu reply jer.sekarang ni saya risau ketinggalan bab dia orang cakap bulan jun keputusan keluar.

      • sdary says:

        Benar lah tu. Sebab rayuan dibuka sehingga 28 Mei, tentu keputusannya Jun. Awak jangan risaulah. Sampai hujung bulan ni bukannya ada belajar apa(maksud saya, kalau belajar pun kena diulang-ulang, awak takkan ketinggalan). Akan ada ramai yang keluar masuk tingkatan 6. Eloklah kalau bulan 6 awak dapat keputusan(saya rasa memang dapat), jadi awak pergi sekolah dengan perasaan yang lebih bersedia. Saya harap awak akan berjaya, lalui tingkatan 6 dengan tabah, pastikan jangan terasa seperti gagal apabila seorang demi seorang rakan mungkin meninggalkan awak di tingkatan 6. Sebab ini sebahagian pilihan awak dengan keadaan awak yang tak berapa sihat ni. Yang penting, mak ayah awak doakan yang terbaik untuk awak.

        Lagi satu, dah nak Hari guru ni. Awak dah wish mana2 guru awak masa tingkatan 5 dulu? Ini lah masa sesuai untuk awak ucap terima kasih kepada mereka.

      • kin says:

        awal pagi dah wish..he..thanks..saya takkan rasa gagal or menyesal..saya akan berjuang dengan apa yang saya pilih..memang dah banyak kata2 pedas masuk telinga ni bila saya buat keputusan nak masuk form 6..tapi itu tak bermakna kita akan terus down kan..kata2 orang takkan mengubah nasib kita tapi diri kita sendiri yang akan mengubah nasib kita..again,thanks atas semua nasihat awak.semoga awak diberkati dan dimurahkan rezeki.

      • sdary says:

        Saya suka dengan harapan awak. Nampaknya awak seorang yang positif. Tk atas doa awak untuk saya juga. Bila awak dah berjaya, jangan lupa website sdary ni ya.

      • kin says:

        orait..

  38. kin says:

    Dear sdary,boringnye..dah tu tambah lagi dengan kerisauan takut tak dapat masuk form 6..dan saya teringin nak tahu macam mana kehidupan dalam form 6 ni..please tell me..u know what,saya dah mula rindukan sekolah lama..bila dah masuk form 6 nanti saya tak study lagi kat sekolah lama.sekolah lama takde form 6..huh..mesti nanti rindu sangat2 kat sekolah lama..saya pun yakin guru2 pun akan rindu kat student tahun saya ni..base yang penuh dengan ‘rekod’ baru..huhu..tapi rekod yang baik lah..k lah,cau..kalau ade mase bagilah respon..

    • sdary says:

      Adus! Boringlah pulak. macamana saya nak tolong awak ni? Selain dari harap form 6, awak tak ada ke mintak mana2 kolej ke? Memang kalau tak sekolah lama sangat memboringkan. Dulu saya selalu tak percaya bila cikgu cakap macam tu. Sebab masa sekolah banyak kerja, stress giler. Tapi kenyataannya bila tak stres, takde kerja, rasa hidup macam takde makna, ulang2 benda yang sama saja setiap hari. Bosan beb!

      Tapi awak jangan risau sangat, jangan berhenti doa. Permohonan tingkatan 6 tu berakhir 28 Mei yang lalu. Naik sekolah ni, keluarlah keputusannya. Sekarang ni kan cuti sampai 14 Jun. Saya doakan awak dapat. Pastu, kalau rindu sekolah, awak pergilah jumpa cikgu2 kat sekolah awak. Kuranng2 pun jumpa kaunselor ke. Bila cikgu2 tahu awak lum pergi mana2 tentu dia orang ikut sama doakan awak. Ok.

  39. Banu says:

    Kenapa saya tak dapat Tingkatan 6?
    result saya ok 4 Credit dan semua matapelajaran lulus. Yang Credit B.M, Sains,Seni, dan Moral
    Saya sudah membuat rayuwan dan hantar borang yang berkenaan di sekolah?Masih tak dapat tingkatan 6.
    Apakah langkat yang seterusnya.

    • sdary says:

      Result rayuan form 6 memeang belum keluar lagi lah. Sebaba tarikh tutup kan 28 Mei. Ni tengah proses lah agaknya. Langkah untuk seterusnya ialah doa dan tunggu. Sambil tu awak usaha lah juga untuk belajar kat tempat2 lain, kolej2 swasta kan ada banyak. Ada tu tak minta bayar apa2 pun dulu….

  40. Jenny says:

    bila keputusan rayuan tingkatan 6 akan dikeluarkan? sekarang sudah 8 Jun.Saya dapat agregat 14
    boleh masuk tak tingkatan 6

  41. Nichole says:

    bila keputusan rayaun tingkatan 6 agar-agar dikeluarkan? saya cukup syarat-syarat membuat rayuan tingkatan 6.tetapi agregat sya lebih 2 unit?Di kokurikulum,Sya tak menyertai sukan dan permainan akan ganggu keputusan rayuan saya tak?Keseluruhannya,Saya dapat B, elok tak?kALAU TAK DAPAT
    tingkatan 6 ada apa jalan lain boleh masuk ke universiti? tingkatan 6 apa mata pelajaran agar senang dibaca? pendidikan moral dan EST ada ambil kira tak dalam agregat tingkatan 6?pelajar tingkatan 6 dijangka akan tambah rayuan saya akan gagal tak atau tak semestinya?Pelajar-pelajar tingkatan 6 tahun ini betul ditambahkan?Banyak kawan saya kata tingkatan 6 susah baca,tetapi saya tak faham susah mana?

  42. kin says:

    saya blur…semalam kawan cakap kes cam saya just daftar kat sekolah yang kita nak tu..tak perlu dok rumah,boleh terus belajar..cuma perlu tulis surat tolak tawaran matriks n mohon form 6,fotostat surat tawaran matriks n slip keputusan spm pastu pengetua tempat kita nak sambung form 6 tu akan poskan..mane satu yang betul ni..pegawai kat ppd cakap lain pulak..

    • sdary says:

      Kin, awak dah cuba cara yang mana satu? Saya selalu doakan awak dapat apa yang awak hendak. Saya harap awak tak putus asa. Pegawai PPD cakap ape? Tak de salah nya kalau awak cuba cara yang kawan awak cakap, ramai budak dah tinggalkan form 6 sebab dapat tawaran yang macam2 sekarang ni, since awak taknak pergi jauh, form 6 memang tempat awak. Kalau saya jadi pengetua, saya akan ambik awak ke sekolah saya. Bukan senang nak dapat orang yang bulat tekad ke tingkatan 6. Saya harap awak berjaya. Doalah…

      • kin says:

        thanks bab doakan saya..saya dah dapat masuk form 6..dah ade reply..actually ape yang pegawai ppd cakap tu yang betul..surat makluman tu dah lame sampai cuma saya yang tak tahu..surat tu sampai kat sekolah di mana saya memohon form 6 pada 13 May..now i’m in science stream..i like all the subjects..tapi takut bila dalam kelas muet..cikgu garang sangat..kat sekolah baru best,hari pertama terus dapat kawan but some teachers blame me sebab tolak tawaran matriks..tapi semua cikgu yang ajar saya kecuali cikgu muet baik2 belaka..mujurlah saya pandai berbahasa mandarin..lagi senang bergaul dengan chinese students..kat sekolah ni dekat 80% chinese student..lower 6 and upper 6 saye sorang non-chinese..huu..again thank u very much..

      • sdary says:

        Alhamdulillah, cekalkan hati. Saya suka dengar kata2 awak yang penuh semangat macam ni. Biasanya kalau bersendiri, seseorang akan merasa keperluan untuk survive, maklumlah zaman ni, ‘survival is always for the fittest’. So, yang mana awak dah tinggalkan (matriks) janganlah awak kenang lagi. Allah sediakan rezeki dari pelbagai arah, Dia jugalah yang menentukan takdir ke mana awak akan berada. Sekarang, yang penting awak kena catch up apa2 yang awak dah tertinggal. Strive Hard, Aim High and Study Smart. I wish you the best of Luck!

      • kin says:

        yes..i will..tq very much..nasib baik kat sekolah ni cikgu tak bagi homework banyak jadi banyak masa untuk saya buat ulang kaji..mungkin trend form 6 la kot..kalau form 5 dulu add math kena buat about a hundred questions per day..thanks..i won’t forget this website..

      • sdary says:

        Good then. You’re highly motivated enough. Always will doa for you. Bye

  43. nichole says:

    Cikgu Sdary, sya dapat tawaran rayuan tingkatan 6,tetapi sya akan pergi belajar kolej kerana bapa sya kata tingkatan 6 susah baca dan sudah daftar di kolej .Sya tahu tingkatan 6 susah,tetapi sya ada satu masalah ialah sya akan berasa merendah diri kerana belajar kolej dan takut kawan yang dari tingkatan 6 akan mengejek sya.Boleh bagi sedikit pandangan tak?

    • sdary says:

      Dear Nichole,
      do not feel that way. Biasanya tiada siapa memandang rendah kepada pelajar kolej. Pelajar kolej dilihat sebagai orang yang berkemampuan. Sedangkan pelajar tingkatan 6 lah yang biasa merasa rendah diri, tidak mampu ke mana2 dan rasa ditinggalkan oleh kawan2 yang lain. Sebab itu kerajaan berusaha menaik taraf tingkatan 6. Jangan fikirkan apa orang lain akan kata, fikirkan bagaimana anda harus jalani kehidupan di kolej yang sentiasa mencabar dan sentiasa berusaha untuk menebus kesilapan yang lalu dgn mencapai kecemerlangan mulai hari ini. Tabahkan dan cekalkan hati, tidak rugi menjadi taat kepada bapa. good luck.

  44. kin says:

    Susahnye MUET..saya ni harapkan BI A1 dalam sijil spm jer,tapi kalau dah sampai part speaking terhambur semua broken english..macam mane nak improve ni..?blur ar..saya tak target tinggi dalam MUET..cukup band 4..help me lo..

    • sdary says:

      Nak pandai BI mesti bercakap. Pertama, buang rasa rendah diri, mulakan bercakap. You’ll find out that most people who are good in writing, they are not necessarily good in speaking. And since you are very comfortable online, why don’t you download ‘Skye’ into your laptop, get acquainted to people overseas or get in touch with people not with the same race as yours. You will force yourself to talk in English, because they do not understand your language. Let’s give it a try.

  45. kin says:

    Susahnye MUET..huhu..bab saya tak suka part speaking ni la..harapkan spm BI A1 tapi bila buka mulut,broken english yang keluar..hehe..give me some useful tips please..

  46. kin says:

    lme x msuk cni..rindu..

  47. AISYA says:

    fom6 hurmmmmm……. ad gak yg duk engt hnye untuk dak2 yg xdpt twrn p universiti but reason 2 sume x btol pon…..my wish untk cape2 yg amk STPM next year gud luck ka yerk…..

  48. kusya says:

    assalamualaikum
    sy ingin tahu dgn lbh lnjut jikalau masih ada peluangkah sy untuk mengambil stpm pd bln januari thun 2010.
    skrg sy sdg mnuntut di slh sebuah ipta(asasi sains) dan sy mghadapi sdkit mslh dlm sbjek2 trtntu n ingin mngambil keputusan utk keluar dr ipta trsbut.skarg sy berumur 18 thn.sy ingin mngambil sptm(aliran sains) pd thun hdpn,msh brpeluangkah sy?ataupun sy perlu mnunggu pd kmsukan pljr2 pd bln 6/7 thn 2010 dan hbs sptm sy pd umur 20 thn?ada kmusykilan dictu.bagaimane ye?bntulah sy=(

    • sdary says:

      Setahu saya, kalau ambil stpm sebagai calon persendirian bolehlah. Pendidikan di Malaysia diberi percuma untuk pelajar sekolah sehingga umur 18 tahun sahaja. Kalau dah masuk IPTA teruskanlah sahaja. Alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Kalau buat stpm sains mahupun sastera di sekolah, kemudahannya tak sama macam di universiti, lebih banyak fasiliti di U. Dah langsung masuk U, teruskanlah. Kalau sem 1 tak dapat buat bagus, teruskan usaha dengan gigih untuk sem 2. Masih ada peluang utk perbaiki keputusan.

      Tentang ting 6 yang selanjutnya, bertanyalah di jabatan pelajaran negeri yang terdekat. Di SDARY ting 6 tidak ditawarkan. Maka kurang wajarlah saya memberikan pandangan kepada kusya. Bagaimana pun, saya ucapkan selamat berjaya kepada awak. Hargailah peluang yang sedia ada, awak tidak pernah menjalani ting 6, mungkin awak terbayang ia lebih senang daripada yang sedang awak hadapi sekarang. Mungkin juga sebaliknya. Saya bi,bang awak akan menyesal sekiranya meninggalkan IPTA sekarang.

  49. yem says:

    hai,.
    SPM saya x brape bagos..
    addmath saya hampir gagal dan subjek bio,fizik and kimia saya cuma cukup2 makan..
    bolehkah saya dapat tingkatan 6 dalam aliran sains.??
    sbb saya mmg suka subjek sains..
    cuma masa SPM byk main2..hehe

  50. ashley says:

    hye~
    i’m new here……
    sya x fhm laa pa mkna Pra-U 2…….sya tnya kt ckgu n diaorg ckp Pra-U nie sblh kki dh msk kt U.But i’m not sure…..sbb sya x nk laa pkra yg sma brulang lg spt sya f5 dlu…wlaupun rslt sya ok tp x dpa apa2 twrn pun..tp kwn sya yg lain yg dpt rslt krang dpd sya dpt gak msk U….confuse……….

    • sdary says:

      Pra U sama dengan A-level atau Advance level. Kelayakannya ada lebih sikit lah dari SPM. Dapat atau tak masuk Universiti tu, kena tengok rezekilah. Selain drpd kena belajar sungguh2 hingga dapat result yang baik, kena juga pandai memilih kursus yang sesuai dengan keputusan yg kita perolehi. Jangan lupa juga, yang menentukan kita diterima atau tidak, adalah Tuhan yang Maha Berkuasa. Dah usaha, banyak2kanlah berdoa.

  51. lockon says:

    macam mana nak tahu laman web senarai nama pelajar yang layak mendapat tingkatan?

  52. Ling says:

    hi,may I ask whether the application is through online system or inform by school ? Is’t need me to download the PDF file below”muat turun” ?

    • sdary says:

      There’s no application. It’s an offered program by the Kementerian. What you have to do is…WAIT. You can consult your school counselor by May.

  53. RetroPawnz says:

    Mcm mana nak taw senarai nama kemasukan tingakatan 6 2010 nie ???

    leh tolong bg link da x ???

  54. ........ says:

    cm mn mau semak ni..??line bezy…x da cara lain ka utk semak nama??

    • sdary says:

      semak di sekolah lama, tempat SPM diambil. Senarai pelajar berjaya akan dimaklumkan melalui kaunselor sekolah masing2…maaf ia tiada di sini

  55. nila says:

    mcm mana nak semak kemasukan fom 6……………………bila ni??

  56. aYu's says:

    mEmang btol ar ckap korang.
    Masuk form 6 nieyh save time.
    it’s only 1 1/2 year.
    if we buat diploma kita might waste our time coz diploma paling kurang pown 2 thun.
    n berita yg paling aku ske is now stpm skang nieyh dah samer level ngan diploma right?
    memula aku memang x nak masuk form 6 nieyh. coz aku mlaz nak iron baju skowla.
    but bila dipikiokan this matter i change my mind to msuk form 6.
    hehehheehhehehehehhe
    jom sume kengkawan kita msuk form 6.

  57. aYu's says:

    aku ada dpat this address but x sure leyh tlong ak coz tdi aku da try bkak but
    haram x dpat pown so kalo korang gudluck nasib korang arh.
    nah amik nieyh
    http://apps.emoe.gov.my/form6/suratawar.cfm

  58. Hazlan says:

    sape sape nak enter f6..boleh mule check pade 3 ari blan nih tau…sebelum dari tarikh tu page tu takkan kuar…10 atau 12 may start sekolah…hari orientation…good lauck u all…

  59. nblhmdn says:

    URL utk semak kelayakan bagi kemasukan tingkatan 6 rendah sesi 2010

    http://apps.emoe.gov.my/form6/semakan2010/index.cfm

  60. qilala says:

    ade org kte msk f6 nie susah….betul ke????

  61. idaniey says:

    mcm ner klau nak tkar school form 6.dpat sains.tpi ssh erk..nk tkar kemanusiaan kt sklh asl..x thu cm ner……tlong………..

  62. jenny says:

    1boleh i tahu tingkatan6 bila buka sekolah?
    2aliran kemunusiaan ada apa subject?

  63. nordieana says:

    nbvh nm

  64. szwan says:

    assalamualaikum……
    f6 ni bgus bg plajar yg mau smbung k ijzah…no waste time…f6 ni kene byak spend time 2 stdy smart..
    bagi sy f6 tlah wat sy berjaya…time ksh cikgu.

  65. LCL says:

    sy pelajar upper6……sy nak daftar satu subject lagi(tambah subject)……..bolehkah kamu beritahu tarikh utk buat pendaftaran….please…….

  66. nabihah shuhada says:

    umo sye srg 19 tahun.. sy dpt form6 pada tuhun lepas tp sy x pg jika sy nk mohaon balik form6 bgaiman??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s